Konu Başlıkları
Audi ve Karlsruhe Institute for Technology (KIT) otomotiv üretiminde kullanılan plastiklerin geri dönüştürülmesini sağlayacak. İki firmanın işbirliği ile başlatılan pilot projede kimyasal geri dönüşüm yönteminden yararlanılıyor.
Audi ve KIT Kimyasal Geri Dönüşüm Yönteminden Yararlanıyor
Otomotiv endüstrisinde kullanılan plastiklerin yüksek sıcaklığa ve aşınmaya karşı dirençli olması gerekiyor. Bu nedenle bu materyallerin birçoğu petrol ve türevi materyaller içeriyor. Bu nedenle bu maddeler, genellikle geri dönüştürülemiyor. İçerisinde aynı tür bileşenler bulunan plastikler, mekanik yöntemler kullanılarak geri dönüştürülebiliyor ancak farklı türde bileşenler içeren plastikleri bu şekilde geri dönüştürmek oldukça zor. Audi, yeni projesiyle bu tür plastiklerin geri dönüşümünü kimyasal yollarla sağlamayı hedefliyor.
Piroliz Yağı Petrol Türevleriyle Aynı Kaliteyi Sunuyor
Audi, Karlsruhe Institute for Technology (KIT) ile işbirliğinin ilk etabında Almanya’daki bayilerden çeşitli parçaları tedarik etti. İki firma, jant parçaları, yakıt depoları vb. artık kullanılmayan plastik parçaları, kimyasal geri dönüşüm yönteminden yararlanılarak piroliz yağına dönüştürdü. Bu yağın kalitesi ile petrolden türetilen yağların kalitesi arasında herhangi bir fark bulunmuyor. Geri dönüştürülen yağdan, otomotiv endüstrisinde yüksek kaliteye sahip plastikler üretilirken yararlanılabiliyor.
Audi Üretimde Geri Dönüştürülmüş Materyalleri Kullanıyor
Kimyasal geri dönüşüm, karışık bileşene sahip plastik atıkların yenilerle aynı kalitede olmasını sağlıyor. Birincil kaynakların kullanılmasının azaltılması ile maliyetten tasarruf sağlanırken çevreye de daha az zarar veriliyor. Audi, geri dönüştürülmüş malzemelerle daha fazla üretim yapmayı hedefliyor.Şu anda Audi A3’lerde yüzde 89 arasında ikincil malzemeden oluşturulmuş koltuk kılıfları yer alıyor.